Wednesday, 10 October 2012

Peta Hidup Manusia


BERARA BANYAK PETA YANG KITA ADA? HIDUP MANUSIA ADA MULA TETAPI TIADA PENGHUJUNG. ALLAH TIADA MULA DAN TIADA PENGHUJUNGNYA. BERAPA BANYAK PENGALAMAN YANG TELAH DI KUTIP. SENANG SAHAJA, KEMATIAN YANG BERBAGAI CARA ITU PUN MERUPAKAN PENGALAMAN MASING MASING HARTA IA SEORANG WALI. MEREKA MASIH MEMPUNYAI KITARAN YANG SAMA SEPERTI SEMUA, MUSLIM ATAUPUN NON MUSLIM.

persoalannya, adakah kita membawa dan membina kehidupan bersama roh ketika di dunia. mungkin dalam solat kita tidak membawa roh bersama sembahyang. ya, kita mengucap sendirian lahirlah saja. maka berkatalah roh kenapa aku tidak di bawa mengucap sekali semasa dikau sembahyang. tidak kah kita tidak berlaku adil? masa kita bekerja kita tidak bawa dia bersama bekerja. manusia yang ingat ingatlah akan dia. mana yang tidak tidak lah di bawanya. adakah kita ingat dunia dengan mengingati syurga dan neraka? takut ia merupakan penghalang kepada diri dan ruh seseorang. sesungguh takut tidak menjanjikan apa - apa kemenangan baik kepada kehidupan dunia maupun syurga. kerena Allah maha menyaksi.

Al-fatihah saja merupakan kunci dan gedung kepada keimanan. dari ayat pertama sehingga ayat tujuh. setiap hari di baca. tetapi adakah kita mengikuti keperluannya dalam tingkah laku dan roh setiap hari. namakan saja, adakah kita selesai bila terlepas niat bila enak mula berbuat sesuatu. adakah kita masih selesai bila nikmat yang diberikan kepada mereka bukan kepada mereka yang enak kau murka dan bukan mereka yang sesat.????

Keberanian yang tidak menjadi nikmat juga merupakan sesuatu yang tidak selesai kepada siapapon jua. Kebiasaannya manusia merupakan dan menuruti keperluan lahiriah dan sainsnya saja. Jika sudah di ulang beribu kali al-fatihah dalam kehidupan sembahyang maupun tidak adakah al-fatihah tidak memberi sumbangan terbesar untuk berdaya maju. apakah objektif kehidupan yang allah berikan tidak sama dengan objektif kehidupan sekular? kita sudah berada pada zaman yang mendiakan berbagai cabaran dalaman dan luaran. Adakah kita perlu menangani cabaran dengan kesedihan yang boleh merentap jiwa dan roh? kesedihan, ketakutan, keraguan boleh meragut kekuatan al-fatihah dalam kehidupan harian. Al-fatihah merupakan sesuatu yang hidup tetapi lahirah manusia tidak lemah fisiologinya. umumnya, lain orang nampak nampak kenegatifan kita. Muhammmad tidak pernah dipandang jengkel dan tiada siapa dapat menduga kekuatan nya. senatiasa di takuti dan di geruni walaupun luaran, lahiriahnya lembut, sopan dan penuh tertib.

kadang - kadang kita sendiri yang menciptakan kemelut dan salah tanggapan sedemikian. Untuk membetulkan salah tanggapan, nau zubillah teramat susah. Susah untuk keluar daripadanya. Sehingga membawa padah. Definasi kemelut sedemikian mempunyai parameter sebab musabab yang tersangat luas. perlu di teliti sebaik mungkin.

MAKA PERJALANAN MANUSIA YANG SETAKAT KITA PAHAM DAN TIDAK MELALUINYA, TIDAK MERASAI SUSAH SENANG NYA IBARAT TAK ADA APA APA. SAMBIL BUAT, SAMBIL AMAL KETIKA ITU BELAJAR DAN BERUSAHA. SAMA JUA, SAMBIL BELAJAR KITA BUAT DAN AMALKAN DAN KETIKA ITU KETIKANYA KITA MEMPEMPERBAIKI. SEKULARISMA, BELAJAR DULU TETAPI SETELAH TAMAT BELUM TENTU KITA MENGAPLIKASIKANNYA. SAMA JUA, KITA BELAJAR DENGAN KIYAI BILA TAMAT KITA DI PAKSA MENGAMALKANNYA SUPAYA LEBIH BERMAKNA. KITA SENDIRI YANG MEMBINA THE IMPORTANT AREA IN LIFE. THE IMPORTANT AREA TO ALLAH ARE IMAN, BERKAT, IKHLAS DAN BENAR. HANYA MEREKA YANG BENAR - BENAR MELALUI IHKLAS DAN BENAR YANG TAHU BETAPA PERIH DAN GETIRNYA. SELAGI TAK LALU, MAKA TAKLAH PENGALAMAN ITU. KITA HANYA DENGAR KEAJAIBAN DAN KEJUTAN SAHAJA YG KITA RASA DAH CUKUP UNTUK MEMATANGKAN PROSES PETA KEHIDUPAN.

No comments :